Kaikki matkastasi

Mitä terveys- ja turvallisuusasioita tulisi huomioida matkalle lähtiessä?

Rokotukset ja malarian estolääkitys

Aina ennen matkalle lähtöä tulisi tarkistaa, että kansallisen rokotusohjelman tarjoamat jäykkäkouristus- kurkkumätä-, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Matkailijoille suositellaan harkinnanvaraisesti myös hepatiitti A- ja B-rokotteita. On huomioitava, että rokotukset tulee ottaa riittävän aikaisin, jotta suoja ehtii kehittyä. Ennen matkalle lähtöä kannattaa aina olla yhteydessä oman paikkakunnan terveyskeskukseen tai matkailuun erikoistuneeseen lääkäriasemaan. Gambiaan matkustavan kannattaa ottaa ennen matkalle lähtöä keltakuumerokotus (vähintään 10 vrk ennen matkaa). Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan eikä tehostetta tarvita (päivitys 11.7.2016).

On hyvä muistaa, että matkustaja on itse velvollinen huolehtimaan rokotuksistaan. Erityisesti lasten rokotesuoja tulisi tarkistaa ja tarvittaessa ajoissa täydentää ennen matkalle lähtöä. Lapsilla kansallisen rokotusohjelman rokotteita voidaan tarvittaessa aikaistaa.

Malaria on hyttysten välittämä vakava kuumetauti. Malarian estolääkitystä tarvitaan aina Gambiaan matkustettaessa. Myös tietyissä osissa Intiaa suositellaan malarian estolääkitystä. Malariaestolääkitykseen tarvitaan resepti ja terveydenhuollon ammattilainen valitsee sopivan estolääkitysvaihtoehdon. Malarian estolääkitys on tehokasta vain, jos sitä otetaan säännöllisesti ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Lisätietoja eri maiden malariatilanteesta saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta sekä osoitteesta www.thl.fi.

Malarian lisäksi hyttyset voivat tartuttaa myös muita tauteja. Hyönteisten pistoilta on hyvä suojautua pukeutumalla iltaisin ja öisin vaaleisiin pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin sekä käyttämällä hyttyskarkotetta paljailla ihoalueilla. Sängyn ylle sijoitettavia hyttysverkkoja voi tarvittaessa lainata tai ostaa.

Terveellisesti auringossa

Siestassa on järkeä

Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11–15. Silloin kannattaa pysytellä sisällä tai varjossa. Varjossa voi puolittaa UV-annoksen.

Suojaudu huolella

Paras aurinkosuoja on vaatteet, varjo, aurinkolasit ja riittävä aurinkosuojatuotteiden käyttö. Hyvä lierihattu suojaa pään lisäksi kasvot, kaulan ja korvat.

Riittävästi voidetta

Aurinkovoidetta tulee käyttää säteilyn vähentämiseksi, mutta ei auringossa oleskelun pidentämiseksi. Aurinkovoidetta kannattaa laittaa oman kourallisen verran vähintään 30 minuuttia ennen aurinkoon menoa ja lisätä uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.

Suojakerroin ainakin 30

Sopiva aurinkosuojakerroin on yli 30. Tällöin voide suojaa hyvin UVB- ja UVA-säteilyltä. Mikään suojakerroin tai voide ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan.

Muista juoda

Juo tarpeeksi, sillä iholta haihtuu nestettä hikoilun seurauksena.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Hiv ja matkailu

Lähes kaikissa ulkomaan matkakohteissa hivin esiintyvyys on yleisempää kuin Suomessa. Suuri osa suomalaisten hiv-tartunnoista saadaan suojaamattoman seksin seurauksena ulkomaan matkoilta. Paras tapa suojautua hiv- ja muilta seksitaudeilta on käyttää kondomia. Lue asiasta lisää Hiv-tukikeskuksen sivuilta: http://www.hivtukikeskus.fi.

Hygienia ja ruokailu

Monelta lomaharmilta on mahdollista säästyä, kun kiinnität ulkomailla erityistä huomiota lautasen sisältöön. Saastuneesta ruoasta ja vedestä voi saada esimerkiksi turistiripulin tai hepatiitti A -tartunnan. Turvallisimpia vaihtoehtoja ovat kuumat ja hyvin kypsennetyt ruoat. Arvaamattomia herkkuja ovat esimerkiksi pakkaamaton jäätelö, majoneesikastike, tuoresalaatit sekä puutteellisesti kypsennetyt merenelävät. Juo pullotettua vettä, jos et ole varma vesijohtoveden laadusta, ja vältä jääkuutioita.

Taudinaiheuttajat leviävät myös helposti käsien välityksellä. Ulkomailla kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota käsienpesuun, etenkin ennen ruokailua sekä WC:ssä käynnin jälkeen.

Turvallisuus

Ulkomailla matkustajien turvallisuudesta vastaavat ensisijaisesti kyseisen maan viranomaiset. Suomen Ulkoasiainministeriön edustustojen eri maiden yhteystiedot sekä ajankohtaiset matkustustiedotteet löytyvät Ulkoasianministeriön sivuilta www.formin.fi

Matkustusilmoitus

Matkustaja voi halutessaan ilmoittaa matkasuunnitelman tekstiviestillä tai mobiilisivustolla ulkoministeriölle. Tiedot tallentuvat matkustusajan keston ajaksi ulkoministeriöön konsulipalvelulain mukaisesti. Lue lisää osoitteesta www.formin.fi

Hätänumero 112 käytössä kaikissa EU-maissa

Yleinen hätänumero 112 on käytössä kaikissa EU-maissa. Hätänumeroon voi soittaa ilmaiseksi kiinteästä puhelimesta, matkapuhelimesta tai maksullisesta puhelinautomaatista. Yleensä soittaminen onnistuu myös oman gsm-verkon ulkopuolelta ja silloinkin, kun liittymän puheaika on loppunut. Puhelu numeroon 112 ohjautuu paikalliseen keskukseen, joka joko palvelee itse tai välittää puhelun sopivalle pelastusviranomaiselle.

Usein kysyttyä

Miten voin muuttaa puhelinnumeroni varaukselleni?

Voit helposti muuttaa puhelinnumerosi varauksen tietoihin, ota yhteyttä 09 12371 tai avaa Tjätti -palvelu niin autamme sinua!...

Lue lisää

Kannattaako tallelokeroa käyttää hotellissa?

Älä jätä maksuvälineitä tai arvotavaroita huoneeseesi näkyvälle paikalle. Suosittelemme, että rahat, kortit...

Lue lisää

Onko kaikilla Tjäreborgin matkoilla opas tai muuta henkilökuntaa?

Meillä on suomenkieliset oppaat monissa valmismatkakohteissamme ja tunnistat oppaan nimikylttiin merkitystä Suomen lipusta. Tapaat oppaat...

Lue lisää

Kuinka paljon maksaa lastenrattaiden kuljetus lennolla?

Yleensä lastenrattaat kuljetetaan veloituksetta. Lue lisätietoja lentoyhtiösi kotisivuilta. ...

Lue lisää